klik sini

Wednesday, 15 August 2012

Tutorial : Coloring Effects



Assalamualaikum suma….kita sambung lagi tutorial photoshop kita dengan efek warna.  Selalu kita tengok cover album ada efek warna macam gambar kat atas ni kan…har..so kali ni kita wat cover album kita sendiri..hehehehehe…okeh jom..layan zaasssss…


- Aku pilih gambar aku sendiri untuk tutorial kali ni….



-Klik pada Create new fill > Hue/Saturation



-Masukkan nilai -70 pada Saturation dan 0 pada Hue dan juga Lightness



-Ok sekarang gambar anda akan jadi macam ni…



-Klik Create new layer dan pilih Soft Light mode.



-Okeh pilih Brush…guna hard round saiz ikut gambar..terlalu kecik nanti lambat nak warnakan...pastu warnakan new layer macam kat gambar kat bawah ni…



-Siap..sekarang pergi pada Filter > Blur > Gaussian Blur



-Radius letakkan 90-250 ikut kesesuaian gambar anda….biar blur sikit supaya tak nampak garisan antara warna-warna…



-Siap….akhirnya…mudahkan…garisan warna ni bukan ja melintang macam ni ja..anda boleh buat ikut kesukaan anda…selamat mencuba…



Kalau ada tak faham kat mana-mana komen jer….atau ada cara lebih mudah..boleh la kongsi sama-sama…ok sayonara!!

2 comments:

Abbie Nichkhun said...

ada tutorial utk cs6 tak?

Hasbullah Hamzah said...

Maaf..saya belum guna lagi CS6..hehehe...tapi rasay mana2 CS tak banyak beza..lagi pun tutorial yang saya wat ni kebanyakkan yang asas-asas dan mudah2...tak pa nanti saya usahakan... =)

Hasbullah Hamzah Blog

klik sini