klik sini

Saturday, 11 February 2012

Tutorial : Edit Guna Layer Cara Mudah


Anda nak Gambar anda jadi macam ni??!!!moh kita tengok sama-sama tutorial mudah yang aku sediakan ni..hope membantu...




1. Okeh..1st macam biasa la...pilih gambar yang anda nak edit...aku ambik gambar ayam ni...huhuhuhu

2. Macam biasa jugak..tutorial aku memang selalu ada main ngan curves dulu...hehehhe..wat bentuk 'S' macam gamabr kat bawah ni...


3.  Siap yang atas..kita guna color balance pulak...Image>Adjutsments>Color Balance...nak lagi mudah tekan Ctrl+B..tengok kat Tone Balance..Shadows, Midtones, Highlights...Suma nilai adalah 0..jadi tukar ikut kesukaan anda...mula-mula tukar nilai Shadows..pastu Midtones..lastly wat Highlight...


4. Ok..gambar aku jadi macam ni...sekarang baru boleh masukkan layer anda...


5. Aku pilih gambar api untuk jadi layer...yang aku download dari google...


6. sekarang paste jer layer tadi kat gambar anda tadi...pastu tarik untuk penuhkan mengikut gambar anda tadi...


7. Laraskan nilai Opacity kepada 45%...


8. Sekarang jadi macam ni...


9. Tukar mode gambar anda dari Normal kepada Vivid Light...atau pun anda boleh jugak guna soft light..ikut kesesuaian anda...


10. Lastly tukar opacity kepada 100% semula...Siap...!!! Tada....kalu anda tak puas hati lagi...boleh laras kat Opacity... :)



2 comments:

ZairieHusin.com said...

apasal api kuat sangat.. hangus ayam aku.. haha

Hasbullah Hamzah said...

hahahaha...hangus pn abis jugak ayam 2 kn...ye tak zairie husin..hahaha

Hasbullah Hamzah Blog

klik sini