klik sini

Monday, 23 July 2012

Tutorial : Text & Perspektif



Assalamualaikum semua..pertama sekali aku nak ucapkan selamat meyambut bulan ramadhan…dah lama tak wat tutorialkan…sebelum ni sibuk dengan final…so tak sempat nak wat…hehehehe….ok kali aku sambung wat tutorial lagi. Tutorial kali ni kita bermain dengan Text..mudah sangat…jom layan..zassss…


- Pertama sekali pilih gambar yang sesuai. Aku pilih gambar ni sebab banyak perspektif yang boleh dibuat.



- Ok tempat yang aku petakkan kat bawah tu adalah  perspektif yang sesuai.




 -Gunakan Horinzontal Type Tool ataupun tekan jer (T) untuk hasilkan text yang anda mahukan.



-Dah siap semua dengan warna yang anda mahukan. Pergi pada layer klik kanan > Convert to Smart Object. Cara ini lebih mudah berbanding menggunakan Rasterize kerana anda boleh tukar warna text anda selepas text anda diubah perspektifnya.




- Letakkan text anda yang telah diconvert menjadi smart object. Guna Move Tool (V)..letakan anak panah pada kotak seperti gambar kat bawah ni…



- Tekan Ctrl (anda boleh tengok anak panah anda berubah)…klik kiri dan kotak seperti gambar dibawah akan terhasil….



- Jangan lepaskan Ctrl…tarik mengikut kemahuan anda…benda ni perlukan kemahiran sikit….lagi satu perlukan kefahaman dalam perspektif…tapi tak apa…banyakkan latihan…kalau tak hasilnya tak sesuai dengan gambar.




- Ok dah siap mengikut kesesuaian gambar anda.  Sekarang tukar blending dan juga fill dengan opacity untuk nampakkan gambar lebih real…setkan mengikut kesesuaian gambar anda…tapi jangan terlalu kurang dari 80%. Untuk blending gunakan mode overlay..lebih sesuai…




-Tadaaa….dah siap….ni la hasil yang aku wat…hasil anda macam mana?


Macam biasa..kalau ada yang tak faham..komen jer..tak pun ada cara yang lebih mudah..boleh la kita kongsi sama-sama kat sini…k adios amigos…




4 comments:

Sofinah.L said...

wahh..siap buat totur lagi ni ngan PS. Best best! ^_^ buat banyak2 ek.. hehehe...

saya follow blog kamu =)

kalau ada tutor baru, share la link kat blog saya atau FB saya ek. thanks. =)

Hasbullah Hamzah said...

Ok thanks sbb lawat blog ni...ill follow you back... :)

Insert Disc said...

Jangan Lupa on kan
SHOW TRANSFORM CONTROL
kat atas tuhhh

Hasbullah Hamzah said...

hahahaha....septutnya mmg sentiasa on la...sellu hng edit pic..xde ke?

Hasbullah Hamzah Blog

klik sini