klik sini

Wednesday, 25 July 2012

Tutorial : Motion Blur


Assalamualaikum semua…tengah bosan tak taw nak wat apa bulan puasa ni...jom kita teruskan lagi dengan tutorial kita…..kali kita bermain dengan motion blur. Sangat mudah…motion blur ni digunakan untuk menambahkan efek blur pada gambar anda dan menghasilkan fokus kepada sesuatu dalam gambar anda…jom kita tengok…zasssss..




-Pertama sekali macam selalu..pilih gambar yang anda mahukan….kali ni aku pilih gambar ni….sangat sesuai untuk tutorial kali ni…ditaja oleh member aku seorang blogger jugak…terima kasih kepada jerutleher.blogspot.com kerana menjadi penaja gambar-gambar...hehehehe…



-Okeh seterusnya duplicate layer gambar anda…tekan jer Ctrl+J… letakkan nama base..dan satu lagi blur…pastikan layer blur berada di atas….



-Pilih layer blur…kemudian Filter > Blur > Motion Blur…



-Bagi tutorial aku ni..angle aku biarkan 0..kerana aku nak hasilkan garisan blur dengan angle 0 iaitu kedudukan horizontal…sesuai dengan gambar ni….anda boleh cuba ubah angle dan tengok hasilnya. Distance pulak aku letakkan 29 pixles. Bagi aku lebih sesuai jika tidak melebih 40 pixles..sebab aku akan tambah sekali lagi…klik Ok..



-Bila gambar anda dah jadi blur…tibalah masa untuk anda gunakan Erase Tool (E).



-Size pulak pilih 35 (soft round 35 pixles). Barulah Nampak lebih real…



-Garisan merah dalam gambar aku ni adalah kawasan yang aku akan padam….okeh sekarang padam!!!



-Dah siap padam suma…anda boleh tambah efek motion blur jika hasil kurang menarik..untuk gambar aku kali ni aku tambah motion blur dengan nilai yang sama pada layer yang sama…kenapa aku tak letakkan nilai distance lebih tinggi dari awal lagi?? Sebenarnya aku wat dua kali motion blur untuk hasilkan garisan yang lebih menarik….apa pun selamat mencuba dan selamat berpuasa…



-Sebenarnya ada cara yang lebih cepat dengan menggunakan Quick Selection Tool daripada Erase Tool….bagi aku hasilnya kurang menarik...hehehehe….okeh jika ada sebarang komen dan nasihat..boleh komen dibawah…sama-sama kita kongsi ilmu…  =)



2 comments:

Sofinah.L said...

saya datang. best! hehehe...

kamu guna laptop biasa ke guna Photoshop? tak hang2 ke? hehe.

Hasbullah Hamzah said...

hehehehe...thanks sbb dtg lg...laptop biasa jer...takde mslh pn...klu laptop awak hang..try guna photoshop yg bwh2..CS2, or CS3...x byk perubahn sbnry...sbb yg basic pnya still sm...

Hasbullah Hamzah Blog

klik sini